Διατροφή

Η Μεσογειακή διατροφή και για την πρόληψη του διαβήτη

Η συχνότητα του διαβήτη των ενηλίκων έχει πάρει πανδημικές διαστάσεις και βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες παρέμβασης που απέδειξαν ότι με αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή με μείωση του σωματικού βάρους και με αύξηση της σωματικής δραστηριότητος υπάρχει σημαντική μείωση των νέων περιστατικών της νόσου, αλλά και ικανό ποσοστό ήδη διαβητικών είναι δυνατόν να επιστρέψει σε κατάσταση φυσιολογικού μεταβολισμού της γλυκόζης.

Τα ευνοϊκά αυτά αποτελέσματα αποδίδονται στη βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης που γίνεται πάντα με τη μείωση του σωματικού λίπους αλλά και ανεξάρτητους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται με την αύξηση της μυικής δραστηριότητος.

Σε μια όμως πολύ πρόσφατη μελέτη (Mediterranean Diet and diabetes incidence, Diabetes Care Publish Ahead of Print, published online October 13, 2010) εδείχθη ότι άτομα που ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, επί 4 χρόνια, μείωσαν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτου κατά 52% σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, χωρίς να χάσουν βάρος και χωρίς να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 418 μη-διαβητικά άτομα ηλικίας 55-80 ετών, δηλαδή μια ηλικιακή ομάδα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Να σημειωθεί ότι η ποσότητα λιπαρών που κατανάλωνε η ομάδα που παρακολούθησε τη Μεσογειακή δίαιτα ήταν αρκετά μεγάλη (1 κιλό παρθένο λάδι εβδομαδιαίως ή 30 γρ. φυστίκια ημερησίως).

Η μελέτη λοιπόν αυτή μας δίνει ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυημα: αν δε μπορέσουμε να διατηρήσουμε φυσιολογικό βάρος, αν δε μπορέσουμε να γυμναστούμε, τουλάχιστον ας ακολουθήσουμε τους κανόνες διατροφής της …γιαγιάς μας και έτσι θα απομακρύνουμε σημαντικά το ενδεχόμενο της φθοροποιού αυτής νόσου, του διαβήτη….

Με την πλοήγηση σας αποδέχεστε τους όρους στην ενότητα Πολιτική Απορρήτου.
Αποδέχομαι