Σύγχρονη Ενημέρωση

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σεπτέμβριος, 2025

Όταν ο ΠΟΥ κήρυξε το κόκκινο κρέας καρκινογόνο και συνέκρινε τα χοτ ντογκ με τσιγάρα, έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως.

Το κρέας φαίνεται σαν ένα απλό θέμα για μελέτη, αλλά είναι εκπληκτικά περίπλοκο, με ποικίλα καταναλωτικά πρότυπα παγκοσμίως.

Η βασική διάκριση που πρέπει να κατανοήσουμε είναι μεταξύ κανονικού και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Η μεταποίηση περιλαμβάνει αλάτισμα, κάπνισμα ή απλά μαγειρεύετε στη σχάρα.

Εξετάζοντας τους πραγματικούς αριθμούς, ο βασικός κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής σας είναι περίπου 4% χωρίς παράγοντες κινδύνου. Η καθημερινή κατανάλωση 50 g επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 18%

Αν και αυτός ο κίνδυνος δεν είναι αστρονομικός, δεν είναι και αμελητέος.

Οι εκτιμήσεις αυτές προϋποθέτουν καθημερινή κατανάλωση, επομένως η περιστασιακή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος δεν ενέχει τον ίδιο κίνδυνο.

Με την πλοήγηση σας αποδέχεστε τους όρους στην ενότητα Πολιτική Απορρήτου.
Αποδέχομαι