Σύγχρονη Ενημέρωση

Τα παντζάρια και για την υπέρταση

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες άνω των 60 ετών, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του παντζαριού σε νιτρικά άλατα.

Τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το σπανάκι, η ρόκα, ο μάραθος, το σέλινο και το λάχανο, μπορεί να προσφέρουν παρόμοια οφέλη.

Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή διασταυρούμενη δοκιμή περιελάμβανε νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα, καθένας από τους οποίους κατανάλωνε 750 mg νιτρικών αλάτων από χυμό παντζαριού καθημερινά για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από μια περίοδο εικονικού φαρμάκου. Η έρευνα τόνισε επίσης ότι η καλή στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική μετατροπή των διαιτητικών νιτρικών αλάτων σε μονοξείδιο του αζώτου, υπογραμμίζοντας τα καρδιαγγειακά οφέλη των τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα όπως ο χυμός παντζαριού.

Με την πλοήγηση σας αποδέχεστε τους όρους στην ενότητα Πολιτική Απορρήτου.
Αποδέχομαι