Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι τόσο …γλυκά για την υγεία του εγκεφάλου
Η μεγαλύτερη προοπτική μελέτη μέχρι σήμερα σχετικά με τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους συνδέεται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση και μείωση της λεκτικής ευχέρειας, ιδιαίτερα σε άτομα κάτω των 60 ετών και σε όσους έχουν διαβήτη.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία σε 12.772 ενήλικες, αποκάλυψε ότι τα γλυκαντικά χαμηλών και μηδενικών θερμίδων – κυρίως όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες – μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την υγεία του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί συνιστούν περιορισμό της καθημερινής χρήσης και προτίμηση φυσικών επιλογών γεύσης, ενώ τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της διατροφικής προσοχής στη μέση ηλικία. Ωστόσο, παραμένουν κάποιες μεθοδολογικές αβεβαιότητες, όπως η μη συμπερίληψη όλων των γλυκαντικών και η πιθανότητα μεροληψίας στην αναφορά διατροφικών συνηθειών.