Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Ultra-processed foods and their effects on health
Κατηγορίες επεξεργασίας τροφίμων
Ομάδα 1 – Μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα
Ομάδα 2 – Μεταποιημένα μαγειρικά συστατικά
Ομάδα 3 – Επεξεργασμένα τρόφιμα
Ομάδα 4 – Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν το 20-50% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης που καταναλώνεται σε διάφορες χώρες
Mελέτες έχουν δείξει ότι τα ΥΕ τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, πολύ ζάχαρη, ανθυγιεινά λίπη, πολύ αλάτι και υστερούν σε διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Η αύξηση του ποσοστού των ΥΕ στη διατροφή μας έχει ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους, υπέρταση, καρδιο-αγγειακές νόσους, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, γαστρεντερικές διαταραχές, καρκίνους και συχνότερα καρκίνο του μαστού.
Τα ΥΕ τρόφιμα δεν είναι ‘φυσικά τρόφιμα’. Πρόκειται για σκευάσματα τροφίμων, δηλαδή ουσίες που τροποποιούνται με χημικές διεργασίες και στη συνέχεια συντίθενται σε έτοιμες προς κατανάλωση εύγεστες τροφές και ποτά, με προσθήκη, χρωμάτων,, γαλακτωματοποιητών και πολλών άλλων ‘καλλυντικώ’ν ως πρόσθετα.
Παραδείγματα:
Aναψυκτικά – συσκευασμένα γλυκά/αλμυρά σνακ – σοκολάτα – παγωτό – συσκευασμένα ψωμιά μαζικής παραγωγής – Μαργαρίνες – μπισκότα – αρτοσκευάσματα και κέικ – μπάρες πρωινού – δημητριακά – δημητριακά και ενέργεια – ενεργειακά ποτά – ροφήματα γάλακτος – γιαούρτια φρούτων και ροφήματα φρούτων – ροφήματα κακάο – στιγμιαίες σάλτσες – παρασκευάσματα για βρέφη και γάλατα δεύτερης βρεφικής ηλικίας – προϊόντα ΄υγείας και “αδυνατίσματος¨, όπως ροφήματα αντικατάστασης γεύματος και σκόνες.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν επίσης πολλά έτοιμα για ψήσιμο προϊόντα, όπως προπαρασκευασμένες πίτες, ζυμαρικά και γεύματα πίτσας – κομμάτια κοτόπουλου και ψαριού – λουκάνικα – μπιφτέκια – χοτ ντογκ και άλλα ανασυσταθέντα προϊόντα κρέατος και κονιοποιημένες και συσκευασμένες στιγμιαίες σούπες, νουντλς και επιδόρπια.